lørdag den 29. august 2009

One man down

Desværre, desværre!

På dagens tur havde vi en mand i gulvet. Et øjebliks uopmærksomhed kombineret med forankørendes large brug af bremserne resulterede i et sammenstød, en flyvetur over styret, og en brystlanding lige på foranmandens baghjul. Vi måtte have ambulancen til hjælp, men håber det går godt!


Men ellers var det nu en god tur, med et ganske morsomt indslag: Når man kører intervaltræning bestemmer man jo (næsten) selv hvor hårdt det er.

Så dagens flidspræmie må absolut gå til Rene, der gav sig så meget, at der måtte ørles. Det var kun med en hurtig manøvre vi bagvedkørende undgik strålen! Det grinede de meget af den dag..

Godt kørt Rene! Hvis du fortsætter med det engagement, bliver du hurtigt stærkere end alle os andre tilsammen :-)

onsdag den 26. august 2009

Helsinge Rundt

I dejlig sensommersol søndags-cruisede Team Sol og Sommer sig igennem motionsløbet Helsinge Rundt.

Asger var med og slog endnu en gang sin egen distancerekord på den korte men smukke 23 km rute. Der skulle lige en hånd i ryggen til de mest krappe stigninger, men det forstår jeg nu godt. Asgers Bilka-cykel er så tung, at jeg skal anstenge mig for at få den op i cykelholderen på biltaget, så kiloforholdet er ikke i hans favør.

Da det kløede lidt på næsen, kom Asger ubevist til at klø igen. Han opdagede det selv og var pavestolt af, at han faktisk kan holde balancen med en hånd. Ikke lang tid, men dog muligt. Der sker lidt hver gang vi er ude på cyklen.

lørdag den 22. august 2009

Sårn´ var det ikke i 90´erne

Billede udlånt af Roskilde Cykel Motion

Dette billede kunne ikke være taget ved holdløbet i 2008, for der var jeg simpelthen ikke i front på noget tidspunkt. Men som tidligere skrevet, gik det jo noget bedre i år.

Jeg har lige fået resultatlisten fra 2008, og der kom vi ind i 2:36:12, mod 2:32:35 i 2009. En OK forbedring på små fire minutter, specielt når jeg subjektivt synes, at vi faktisk kørte stærkere i 2008.

Men det danske motionslandskab er ved at blive skarpt. Også første position blev afkortet med cirka 4 minutter, resulterende i en gennemsnitsfart på 41 km/t. Det begynder jo at ligne professionelle tider! Det der var en OK tid for blot tre år siden er langt bagude af dansen i dag. Det er meget sigende, at vi med 35,4 km/t i snit, kom ind på næstsidste pladsen!

Svogeren, der har kørt i mange år, fortalte at gennemsnitsfarten til motionsløbene for 10-12 år siden lå mellem 25 og 28 km/t. Grindstedløbet i år kørte vi med 32 km/t incl depot. Ingen tvivl om at cykling er blevet populært, og at der i stadig stigende grad gåes til stålet! Man fristes til at sige: Sårn´ var det ikke i 90´erne.

Du kan se flere super gode billeder fra Roskilde Hold Match her: http://www.frihjul.dk/rcm/holdmatch%202009/index.html

onsdag den 19. august 2009

Terra Incognito III

Havde glemt at ajourføre kortet efter Korea-turen. Der er godt nok stadigt meget uudforsket land...


Desværre fik jeg ikke lejlighed til blot kort at bestige en cykel da jeg var derude, for ellers kunne 2008/2009 i sandhed havde været et rekord år. Løbende over 12 mdr har jeg opnået at cykle i DK, Kina, Sverige, Frankrig og Singapore. Med en lille ekstra indsats kunne Korea, Tyskland, Schweitz og Italien være kommet med på listen.

mandag den 17. august 2009

Roskilde Holdmatch - Resultater

Som det ses i det forrige lille skriv, er Roskilde Holdmatch ikke for tøsedrenge... i hvertfald ikke når der tales om 90 km distancen. 90 km på de 2:32 synes jeg sgu meget godt gået, men det rækker altså kun til en næst sidste placering.... hold da op mand!

Roskilde Holdmatch 2009. Resultatliste.
90 km hold:
1. Brøndby 1 2.11.17
2. Team Cyclingshop.dk 2.13.15
3. CK Kronborg Race 2.16.55
4. Vallensbæk 1 2.18.11
5. Ordrup CC1 2.20.00
6. Roskilde 2 2.23.38
7. Oticon 2.24.33
8. Brøndby 2 2.28.12
9. Ishøj 90 km 2.28.34
10. Vallensbæk 2 2.31.03
11. Brøndby 3 2.32.31
12. Ordrup CC 2 2.32.35
13. Roskilde 1 2.34.57

Roskilde cykelmotion, som ellers arrangerede et perfekt løb, har åbenbart nogle problemer med deres webside, så indtil resultaterne kommer der, kan du se de samlede resultater på denne side: http://www.teamcyclingshop.dk/2-plads-i-roskilde-holdmatch-276

søndag den 16. august 2009

3 bananers motor, 3B

Ud i den store verden taler man ikke om hvor langt en bil kan køre på literen. I stedet taler man om hvor mange liter der bruges pr 100 km. Som fx da VW kom med Lupo3L, som betød, at det var en bil der kunne køre 100 km på tre liter diesel.

Min motor må så kaldes en 3B, for tre bananer pr 100 km ;-)

Vi kørte nemlig Roskilde Holdmatch i dag, tre runder af 30 km, i alt 90 km, og det passede lige med en banan pr omgang. På den måde undgik jeg helt, at gå sukkerkold. Der går få øjeblikke, så er bananen nede i benern´, og så ruller det bare. Men man skal huske at spise, før man mærker trangen, for så er det faktisk for sent. I dag spillede det bare max.

Jeg var også med på Holdmatchen sidste år, og det blev en frygtelig hård tur, da tempoet var højt, 35 km/t. Så hårdt at jeg måtte skubbes op ad bakkerne til sidst. Jes og jeg lovede hinanden, at vi (læs jeg) ville gøre det bedre næste år.

Stor var derfor nervøsiteten, da Jes som holdkaptajn gjorde opmærksom på, at hvis man ville deltage på det "langsomme" OCC-hold i år, skulle man kunne holde et gennemsnit på mindst 36 km/t. Jeg har jo ligesom ikke trænet med de hurtige drenge på 9-holdet en eneste lørdag, kun nogle få torsdagsture!. Jeg fandt dog senere ud af, at jeg ikke var den eneste der fik nervøse trækninger ved den udmelding...

Men afsted kom vi, allerede klokken 5:45 fra Ordrup, idet løbet køres næsten helt nede ved Ringsted, og starten går tidligt. Sikkert for at undgå trafik.
Morgenfriske OCC-ere gør klar til afgang

Og ind kom vi, i tiden 2:32:35 hvilket giver et gennemsnit på 35,4 eller hvis jeg har ret i, at distancen faktisk er 92 km (det viser mit speedometer nemlig) med et snit på 36 km/t. Uanset hvad, vi gjorde det bedre end sidste år, hvor vi kom ind med 35,0 km/t.

Min personlige sejr må være, at jeg på et tidspunkt på sidste runde blev bedt om at sætte hastigheden lidt ned på en af bakkerne. Yeehaa! Trak åbenbart for hårdt! Så i forhold til sidste år hvor jeg måtte skubbes, er det jo fantastisk. Men, må jeg indrømme, der var et par stykker, der tog nogle monstertræk ude i modvinden, og det var ikke mig.

Fedt løb! Og jeg kom ikke ind totalt smadret med jernsmag i munden og ondt i alle tandplumberne. Ikke at jeg havde overskud til at køre hurtigere, men det passede bare lige!
Men nu, senere på dagen er mine lår godt nok smadret. Det er lidt hårdt at gå ned af trapper!

lørdag den 15. august 2009

Nyt hold på OCC

Ordrup Cykelclub har stor succes. Så stor, at vi ikke længere kunne nøjes med tre hold, hvorfor vi i dag havde premiere på et nyt hold 9B, som undertegende mfl er initiativtager til.

Vi har dermed to hold, som med forskellig distance, mødes for at få kørt en dejlig tur, og to hold der træner mere struktureret med teknik, styrke og kondition. På den måde er der nu to forskellige koncepter i klubben, og indenfor hvert et hold som passer til folk på forskellig styrke.

At et nyt teknikhold for indstigere har været efterspurgt, blev bekræftet af, at 15 mand m/k mødte op til første dag i dag, til trods for en øspjaskregnvejr. Vi var vist alle enige om, at hvis ikke holdet netop havde premiere i dag, ville vi ikke havde kørt. De "gamle" hold havde således også massivt mandefald.

Efter en indledende time med teori i sikker tegngivning og rulleskift, skiftede vi scene til de regnvåde veje, hvor det blev til fire gode intervaller.
Først en enkeltstart op af Sandbjergbakken med låst lavt gear, herefter rulleskift af Stumpedyssevej, afsluttende med først en øvelse i højeste gear op ad Birkerødbakken og dernæst tilsvarende på Geels bakke blot denne gang i laveste gear. Mellem intervallerne blev der kørt i et behersket tempo, så alle kunne være med. Ikke desto mindre var der vist nogle ømme ben efter træningen, det var i hvert fald meningen.

Holdet kører fremover hver lørdag klokken 9:00 fra klubhuset.

Ferrarien er tilbage på vejen

Så er det begyndt at gå tilbage!

Modsat de fleste af denne blogs historier er Team Sol og Sommer nu ejere af en cykel mindre! HVAD??? Jeps, du læste rigtig!

Den ferrairøde italiener, Kuotaen, har fået et nyt liv hos en ny ejer. Svend, som fornyligt er begyndt i klubben og allerede kan køre fra de fleste, har taget springet fra en lånestålramme til egen carboing-cykel. Som alle der laver den øvelse, oplevede Svend, at carbon er som at flyve.

Selv om Svend på den måde bliver endnu sværere at følge med, er jeg er glad for, at den flotte cykel igen kan ses og nydes rullende rundt ude på landevejen.

onsdag den 12. august 2009

OCC Klubmesterskaber 09

I aften blev OCC klubmesterskaberne kørt med medalje til Team Sol og Sommer! Hanne kom nemlig ind som anden bedste kvinde og nummer fire på 9:15 holdet. Flot!

Mit mål var at få Hanne kørt ind som bedste kvinde, men at det blev Trine som blev bedste kvinde var helt velfortjent, der var i den grad bare dømt gode ben! Imponerende!

Desværre smuttede feltet for os i vrimlen, da 9-holdet passerede os, så vi kørte det meste af løbet 100 meter bagefter... og inden da havde jeg også trukket rigtigt meget. Så det blev i praksis en 50+ km enkeltstart med et snit på 34,8 km/t. Det er jeg nu meget godt tilfreds med!

Det blev jo så til god parløbstræning, for endnu en gang fungerede vores samarbejde glimrende. Havde vi haft samme snit, da vi kørte Brørup parløb i år, var vi endt på podiet. Der er hermed skruet op for ambitionerne til næste år.

Pist Flemming, er du ikke ved at være træt af kun at se røgen? ;-)


lørdag den 8. august 2009

Opskrift på en god morfar

Hermed opskriften på en en god morfar (en lille eftermiddagslur)

Først og fremmmest er du nødt til at stå tidligt op, for en morfar skal tilberedes med stor omhu.

Du skal bruge følgende:
  • En lettere overvægtig motionist med tilhørende cykel
  • To dunke Ribenasaft
  • Tre energibarer
  • 14 testeteronfyldte eliteryttere, flere med licens
  • Godt blæsevejr
  • 180 km hvoraf de midsterste 30 skal køres i skarpt interval med rulleskift
Det hele bages under heftig og til tider panisk omrøring, i højt solskin ved 28 grader i 6 timer.

Undervejs spædes op en enkelt dunk vand, en kakaomælk, og tilsætter du yderligere en Toms chokoladeskildpadde er den helt i vinkel.

Sov godt!

torsdag den 6. august 2009

Asger på Mallorca

Så blev det Asgers tur til tur med hometræneren, kendt fra Tour de France studiet. Her dog med en 18 km tur på Mallorca, som han klarede med snit lidt over 20! Storsvedende, men lykkelig. Det var så også første gang på en rigtig racercykel og det var rart nok den var spændt fast.

Cyklen er sat op i et hjørne af kælderen, som vi har benyttet os af ferien til at indrette som cykelværksted, og en af de nærmeste dage kommer posten med en stander man kan sætte cyklen fast i når der skal arbejdes på den.

tirsdag den 4. august 2009

Sportsdirektør: Det var ikke min skyld

Sad og surfede lidt på youtube, hvor jeg faldt over det klip, der må have været inspirationskilden til Team Easy On episode 6, hvor de kommer til at køre deres nye polske hjælperytter ned.

Se først episode 6 her: http://www.dr.dk/satire/?i=4377

Se virkelighedens sportsdirektør her: http://www.youtube.com

Eller nøjes bare med virkeligheden, det er sgu dybere satire end selv Team Easy On kan levere.

Puha... måske kan jeg køre bjerge alligevel

Sidste biltur i ferien gik over Col de Colombiere og Cote de Romme. Tilfældigvis viste det sig, at TdF havde kørt samme vej, bare i modsatte retning, den 22. juli. Jeg synes godt nok de to stigninger så noget stygge ud, og tænkte på at jeg vist bestemt ikke er egnet til at køre i bjerge...

Men, læser jeg på Chris Ankers blog, det var ikke stigninger for tøsedrenge, faktisk var det årets barskeste etape:

Det bliver blodigt: Dette er jeg sikker på er en meget sigende forudsigelse om 17. etape. Den starter med en 20 km stigning, så der kommer de trætte ben på arbejde lige fra starten af. Det er altid modbydeligt at starte med et bjerg, da benene jo ikke rigtigt er kommet igang endnu, men det er selvfølgelig ens for alle. Resten af etapen går stort set kun op eller ned, og jeg er sikker på at det bliver den mest afgørende etape i dette års tour. Det til trods for, at der ikke er afslutning på toppen af et bjerg, men nede i bunden af nedkørslen fra Colombiere. Men inden denne skal man først op over Cote de romme, som jeg må sige er et af de modbydeligste bjerge, jeg nogensinde har kørt. Den er 9 km med 9 procent i snit og asfalten er det vi cykelryttere kalder død asfalt, hvor cyklen ikke ruller. Efter denne er der en ganske kort nedkørsel før menuen står på de sidste 8 km af Colombierre, så her vil man se ryttere over det hele. ... Jeg tror faktisk et gammelt Mader og Leth citat vil blive passende på mange ryttere på denne etape: "han hænger som en gammel brugt taske .. uden indhold"

Puha, så er normaliteten da lidt genoprettet. Det var ikke bare mig der synes det så slemt ud ;-)

100 m før toppen på Colombiere, men taget nedaf. Manglen på autoværn, gør såmen også bilturen til noget af en oplevelse.

Feriens småture gav 226 km og 5259 hm. Det var noget rigtigt dieseltræning, hvor der blev sejtrukket op af samtlige stigninger i noget nær panikgearet. Jeg sad og tænkte på, medens knæerne stønnede over lårmusklernes træk, at dette vist ikke optimal træning, hvor man jo ofte koncentrerer sig om at holde en høj pedaleringsfrekvens. Eller med andre ord,man træner musklerne på en anden måde når det drejer sig om styrketræning end hurtighed. Benene på en vægtløfter ser anderledes ud en benene på en cykelrytter! Ville sejtrækkeriet sætte min max-hastighed ned?

Dagens trilletur med Team Sol og Sommer viste, at det på ingen måde var tilfældet. Styrketræningen har givet pote. Dels kan jeg holde en højere maxfart, dels er jeg blevet meget hurtigere på de småbakker OCC normalt racer på. Således kunne jeg køre den lille Strandmøllebakke med et snit mellem 32 og 34 km, hvilket ikke er unormalt når jeg sidder i et felt. Pointen er så bare, at det gjorde jeg ikke i dag, så det er rigtigt positivt.

Bjergene omkring Colombiere er mere bløde end Chamonix-bjergene, selvom vejene er hårde nok. Her i et af passene ligger der et par gårde der sælger den mest fortryllende ost og smør lavet af råmælk direkte fra køerne. Ifølge danske mejeriregler burde vi være faldet om af maveonde, men vi nyder nu stadig produkterne.

søndag den 2. august 2009

Sommer med Sol og Cykling

Team Sol og Sommer holdt i år ferie med cykel, og familie of-course, så som som mange af de andre på motorvejen kørte vi med cykler på taget. Først en uge i Alsace, og derefter en uge omkring Mont Blanc.

Håbet var, at få set Tour de France feltet en enkelt dag, at få trillet nogle tidlig morgenture inden der kom for meget liv i ungerne, samt at køre op over Skt Bernharts-passet.

Vi fangede TdF ved foden af den sidste nedkørsel i Vogeserne 10 km udenfor Colmar. Hanne havde advaret mig om det var en masse ventetid for en meget hurtig forbikørsel af nogle ryttere som man dårligt ville nå at se. Og sådan var det da også, men hele setuppet omkring løbet var imponerende. Reklamekaravenen kørte mindst en time, og da feltet endelig begyndte at nærme sig, blev det annonceret af de ti helikoptere der svævede over feltet og udbryderne hele tiden. En eller to holdt sig højt oppe for at kunne transmittere kamerabillederne fra motorcyklerne rundt om rytterne. På den måde kunne vi tydeligt se, hvor feltet var, selvom der var en hel skov og to bjerge mellem os og rytterne. Langs hele vejen stod der tilskuere, det må være en fantastisk oplevelse at køre. Vejret var dog knapt så fantastisk.. hele dagen regnede det og Armstrong kaldte det den koldeste etape nogensinde. For vores eget vedkommende var vi glade for, at der også fra reklamekaravanen blev solgt paraplyer, ellers var vi drunknet. Senere i Alperne kom vi til at køre et par pas i bil, som TdF også havde kørt. Byerne omkring var fantastisk udsmykkede, det er en kæmpe folkefest.

Morgenturen den første uge gik rigtigt godt, for i Alsace fandt jeg en lille perle af en god morgenrundtur på 35 km op i Vogeserne, dvs 800hm op på den første halvdel og 800 hm ned på den sidste. Størstedelen af højdemetrene faldt på de første 7 km, så det var en hård nyser at starte på hver dag. Når de første indledende stigninger var overvundet, kunne vi nyde det lidt mere åbne landskab omkring den højeste landsby i Vogeserne. Svogeren stødte til og kørte med to dage. Uhm den nedkørsel var det hele værd, 15 km uafbrudt nedkørsel med gode brede sving...

Anden uge i Alperne omkring Chamonix var lidt anderledes. De snævre dale presser trafikken sammen på de små, men yderst stejle veje, så det blev mest nogle småture, men de var såmend også heftige nok. På Skt Bernharts passet tog vi kun de sidste 5 km, efter tunnellen var kørt fra, så lastbilerne var væk. Snyd? Ja, men det var nu hårdt nok. Stigningsprocenten lå mellem 7% og 12% og dét i den tynde luft i 2400 meters højde. Jeg måtte stoppe tre gange for at få vejret. Skal jeg nogensinde køre Ventoux skal der høvles nogle kilo af!Grænsen i Skt. Bernard passet

Men bortset fra den første dag ved Colmar passede ferien med vores team navn: Sol og Sommer! Som altid dejligt når vi er sammen!

Post Danmark Rundt 2009 med Post Danmark

2008 med invitation fra Saxo-bank og 2007 med CSC... det er jo blevet en hel tradition at være med ved Københavns svar på Champs-Élysées. I år havde jeg ikke hørt fra nogen af sponsorerne, så skulle 2009 virkelig blive uden PostDK-afslutningen?

Næ nej, for jægersoldaten ringede og sagde han havde fået to VIP biletter fra Post DK, og så måtte feriebilen jo vendes mod Danmark! Havde først planlagt at arrivere i DK på tirsdag, men det blev så til 19 timers motorvej i ét kør.

PostDK er jo hovedsponsor til løbet, så det var et fint arrangement hvor både Jakob Piil og Alex Pedersen underholdte, medens vi andre mæskede os fra bufféen. Vi kom lidt sent, så de eneste ledigepladser var ved deres bord, så dem måtte vi jo tage os til takke med ;-)

Jakob Piil kunne fortælle, at han ved starten af sin professionelle karriere vejede 75 kg, og kun lige kunne klemme sig med feltet over de danske bakker, men at der ikke var mange steder man kunne gemme sig på et egentlig bjerg med den vægt. Så, da han var på toppen vejede han 62 kg. Det var nødvendigt for at kunne følge med på de barske bjergetaper i TdF!

Post DK har deres tribune for enden af opløbstrækningen, så også der fik vi os gode placeringer med god oversigt over løbet. Jakob Fuglsang vandt igen i år, men kører jo netop for Riis i år, så Team SaxoBank vandt/købte sig den øverste podieplads tilbage efter at have tabt den til selv samme Jakob Fuglsang sidste år. Riis havde i øvrigt sendt et rent dansk hold for første gang, et godt vidnesbyrd om dansk cykelsports styrke i disse år!

Post Danmark er fusioneret med den svenske post, så Svenskekongen var der også... ej, den svenske generaldirektør er blevet koncerndirektør og ligner altså Carl Gustav. Danmark Rundt præmierne skulle altså uddeles på klingende svensk!.. Så Svenskekongen vandt altså også denne krig.. Troede vi var færdige med at lægge os ned for svenskerne efter Chr d4 forærede det halve rige til hinsidans.... Mon løbet skal hedde Post Norden rundt til næste år og så også køre i Sverige? Og hvem har iøvrigt hørt om en svensk cykelrytter?

Også manden med den tomme rygsæk dukkede op. Det lignede virkelig en tom rygsæk, selv anprisningssedlen hang på endnu... måske er der tale om en sponsoraftale? Hvad BS´rygsæk indeholder må være denne blogs store uløste gåde...