søndag den 22. februar 2009

Næste år er der vinterdæk og snekæder på Mazdaen

På vej på vinterferie skulle vores nye Mazda6 lige have et 20.000 km eftersyn samt have vinterdæk på. Vinterdækkene havde vi fra den gamle Mazda6, på stålfælge og med helt ubrugte snekæder.

Lang næse!

De gamle vinterdæk kunne ikke sættes på den nye bil, der jo har lavprofilfælge og dæktryksensor. Ej heller selv om de var på fælg. Og nye ville koste mere end hele ferien, 11.000,- !! Da vi jo egentlig ikke har vinter i Danmark, og slet ikke i år, kviede jeg mig en hel del ved at skulle købe nye dæk. Vinterdæk taber rimeligt hurtigt deres gode virkning, gummiet bliver stift efter en cirka 4 år. Så købe nye dæk for en uges vinterferie i år, og herefter lade dem forælde i garagen til næste år, virkede lidt .... tja.

Vi besluttede derfor et leje en bil i Tyskland MED vinterdæk. Og så kan man jo enten leje en billig skrabet automobil, eller en rigtig drengedrøm... Og gæt hvad det blev?
En BMW 520d stationcar, en rigtig autobahnkrydser. Hold da helt op hvor kører den godt. Den ligger som et pengeskab, ingen svinkeærinder, suger sig fast i vejen, og accelerer som en drøm. Ingen larm, et super stereoanlæg og baghjulstræk, som en rigtig formel-1 racer. Med en to-liters diesel kører den langsommere end vognen egentlig er bygget til, så selv på tophastigheden ligger den helt stabilt.

Det gik vældigt godt indtil vi vågnede til dette syn:

Og så er det jo, at man må konstatere, at veje med op til 24% stigning, highspeed vinterdæk af ukendt årgang, kombineret med baghjulstræk og tomt bagagerum IKKE er en god kombination når det sner. Det sneede så meget, at de lokale, selv med kæder påmonteret og sneslynger opgav at holde vejene op til skisportstedet åbne.  
I løbet af få timer, den formiddag, kom der mere end 20 cm sne! Så måtte vi jo snu, som det hedder på norsk. Men hold da op mand, ned kunne vi næsten heller ikke komme. Jeg kørte lige så stille, cirka 3 km i timen, medens Hanne løb rundt og skubbede til siden af bilen, når den begyndte at glide sidelæns... hårnålesving har jo en vis hældning indbygget! Det var så glat, at hun kunne flytte bilen sidelæns ved blot at skubbe! Puha.. men ned uden buler kom vi. Vinduesviskeren i passagersædet gik dog i stykker da der rutchede et par timers sne, cirka 10 cm ned fra taget. Billigt stads!

Da vores lejlighed lå lidt oppe af bjergsiden, måtte vi to gange parkere nede i byen og vandre op. Motion alt sammen ;-)
Her er et billede fra dagen efter, hvor der stadigt blev ryddet op
Den værste oplevelse var dog nok da vi efter 16 timers kørsel ramte Danmark i en sne- og sludstorm i Mazdaen på lavprofil sommerdæk. uha uha.. men med tilstrækkelig forsigtighed og stærke lakridser kom vi godt hjem 17,5 timer efter afgang fra Sydtyskland.

Ingen kommentarer: