tirsdag den 8. april 2014

Huset under jorden

I bagkanten af den kolde krig byggede fødebyen en bunker til det kommunale beredskab. Top moderne med ABC-udstyr, dvs lufttæt, egen luft og strømforsyning, jording af alt metal for hver 1,5 meter etc. Betydeligt bedre end forsvarskommandoens bunker i Vedbæk, kunne vi konstatere, da forsvaret i forbindelse med fraflytningen holdt åbent hus.

I de mange år har den levet en dvaletilværelse, parat, ikke til krig, men som en del af de planer der stadig er, hvis regering og kongehus skulle komme under trussel. Her som et tilflugtsted for kongehuset i de perioder de var i Gråsteen, idet der med en fodboldbane ovenover bunkeren var ideel helikopterlandingsplads.

Min far har i de mange år hold tilsyn med det vi i famillien har kaldt "huset under jorden". Det er ikke mange forundt i en alder midten af 80´erne stadig at være en del af aktiv del af Beredskabet.

Men alt har en ende, også bunkere, og en dag skulle den som en af de sidste i Danmark sløjfes. Som Jyllands vestkyst vil bevidne, fjerner man ikke lige en beton-bunker med 50cm tykke mure, så den gamle foreslog, at huset blev overdraget til Vejen Idrætscenter, som den ligger nabo til, gerne til brug for cykelklubberne, som i mange år har lånt strøm fra bygningen til deres legendariske cykelløb.

Ideen blev taget vel imod, i kommunalbestyrelse, Idrætscenter og cykelklubber, og efter en ombygningsperiode.. der skulle fjernes noget jord og skæres vinduer i de tykke mure.. kunne den så tages i brug i fredags, som klubhus og værksted. Så nu er den hjem for en kamp på cykellir og race, ikke længere bomber og krig.. Det er ikke så ringe!

Det er sjældent at folk husker dem der stod bag, men ikke i dette tilfælde, for minsandten om ikke de bad den gamle om at klippe snoren til huset over. Det var til stor glæde form min far, for endnu højere end beredskabet står ønsket om udvikle en by til glæde for borgerne.. ikke i kraft af en lang karriere som kommunalpolitiker, men som den der aktivt støtter op om byens aktiviteter med de praktiske foranstaltninger, om det så er strøm til cykelløb, afspærring, Vejen-fester eller civiltberedskab mm.
En ikke så lidt stolt Vejen-borger

1 kommentar:

Freelance sagde ...

Rigtig til lykke Niels, det er godt gået.
Mange hilsner til dig i den anledning sendes fra Rikke og Jørgen