lørdag den 2. april 2016

En gren i bagskifteren

Så skete det også for mig. En gren i bagskifteren gør ikke godt for noget.


Ofte er det lykkedes mig at stoppe med at træde inden det gik helt galt, men ikke denne gang :-(  Som det ser er bagskifteren knækket af, og cyklisten måtte blive til fodgænger.

Cyklerne er konstrueret til situationen, så bagskifteren sidder i en lille aluminiums dims som så sidder på cyklen, også kaldet et geardrop. Ideen med droppet er, at den skal knække før der sker skade på alt muligt andet. Geardroppet et en lille sikkerhedsfeature.

Så hjemkommet gik det sporenstrengs til cykelhandleren for at få bestilt et nyt drop hjem. Der er stort set ingen standarder, så man skal have lige præcis den der passer til netop ens egen cykel. Det giver et forrygende antal forskellige drops og der findes ligefrem web-shops der har specialiseret sig at kunne levere mange forskellige, som fx denne http://derailleurhanger.com/allderailleurhangers.htm

Heldigvis havde cykelbutikken en hjemme til lige min cykel:


Lad mig bare sige, at man ikke skal regne kiloprisen ud!  Omsætningshastigheden er ikke så stor, så der skal dækkes en større lagerinvestering af, i få salg!

I det nederste øje sidder gearskifteren fast, og i det øvre øje sidder cyklen. I det nederste er der gevind.. og det er jo ligetil, men koblingen til cyklen i det øverste sker via såkaldte klinge-bolte. Det er en bolt, som har en modpart på den anden side.. og normalt kan man holde igen på modparten med en stor skruetrækker, eller som en af cyklekammeraterne sagde: En bøjet teske!  Men ikke her.. de gik for langt sammen, så der var ikke andet at gøre end at skaffe det rigtige specialværktøj.  Det kunne selvfølgelig købes fra de gængse webshopper jeg bruger når der ellers skal købes reservedele.. men det ville jo tage en uge.. så på den efterfølgende Jyllandstur gik ruten ind til diverse cykelhandlere.. og ingen havde "værktøjet til at montere klinkebolte"!  Hos cykelhandleren i den gamle hjemby fik jeg dog lov til at købe den han havde på værkstedet.. yeehaa


 Og da vi var kommet hjem, tog det cirka 3 sekunder at montere droppet.. lang jagt, for noget som kommer sjældent i brug!

Meen.. efter returmonteringen af gearskifteren var der noget galt.. den sad alt andet end lige.. gearet gik mod egerne i hjulet så det ikke kunne dreje rundt.  Ved nærmere inspektion viste det sig, at der på MTB-gear også sidder et "drop".. sikkert med samme beskyttende formål. Her var det ikke knækket, men bøjet..  Bugger!! Lige langt! Der skulle købes flere reservedele!

Det viste sig at kun få webshops har reservedelen.. den koster ganske vist "kun" det halve af cyklens geardrop.. men faktisk en fjerdedel af en helt ny gearskifter, som jo også indeholder mange andre (slid)dele.. så løsningen blev at droppe at køre sæsonafslutningen på den røde raket.. og istedet med det historiske hold på fat-biken..  og så bestille en helt ny gearskifter via internettet .  så meget jaget for at få den klar!

Her ligger den gamle skifter ved siden af den nye

Zoomer vi lidt ind på toppen, ses det tydeligt, at der er en lille bøjet metaldims i toppen:


Men, nu er den røde raket serviceret, smurt, poleret med rød bilvoks og helt klar til at blive brugt igen!  

I modsætning til sidste år kommer den ikke op på væggen til det igen bliver vintersæson, for jeg har lovet mig selv at køre nogle søndagsture på den.. og den første bliver i morgen.. vi skal op og køre en runde i Tokkekøb Hegn, hvor der ligger et godt lille spor, vi slet ikke nåede at besøge i år.  Glæder mig :-)

Ingen kommentarer: