tirsdag den 20. maj 2008

Endorfin

Endorfin er et morfin lignende stof, som frigøres naturligt af kroppen under hård belastning. Det dæmper smerter og giver fornemmelse af velvære.

Måske har du undret dig over, at fodboldspillere kan ligge og vride sig på græsset, for et øjeblik senere at spæne afsted efter bolden. Når der ellers ikke filmes, og det gør der sikkert ofte, er det endorfinen der er på spil. Den får kroppen til at ignorere småskader, der ellers i andre situationer ville være plagsomme. Efter et styrt på cykel, kan man også meget hurtigt komme op igen. "Er du OK? ja bestemt, lad os bare komme videre!" hvorefter, når man først er kommet hjem opdager at man faktisk har slået sig en hel del... Endorfin er praktisk for urmennesket, når man skulle spænde fra sabelkatten, eller fange uroksen....

Men som for andre narkotiske stoffer har endorfin udover at kunne dæmpe smerter også en opløftende virkning. Efter hård fysisk arbejdsindsats kan motionisten simpelthen føle sig lidt høj. Man taler om at kunne spæne sig til en narkorus.

Helt så slemt som det lyder, er det ikke, meen jeg går nu stadig rundt i en lille lykkerus og småsmiler efter Allerød Tour i søndags. Det var bare så fedt! Og, som en bedre junkie der leder efter sit næste fix, har jeg i dag købt en rejseguide til vores kommende MTB tur til Kina, samt grundigt studeret video´en fra Vätternrundan2007. Hold kæft hvor jeg glæder mig.

længe leve endorfin ;-)

Ingen kommentarer: