tirsdag den 18. oktober 2011

29'er

Det nye sorte indenfor MTB er store hjul, kaldet twentyniner'er fordi de er tre tommer større, end de 26" man normalt kører på.

Fordelen er oplagt, dels har de en større kontaktflade med jorden og kan dermed give traktion hen over de fleste rødder, dels er angrebsvinklen mellem dæk og forhindring lavere. Forestil forskellen mellem at møde en kansten på en kontorstol og så på en cykel. Klart at jo større hjul, jo færre problemer.

Jeg tror ikke forskellen kan beskrives meget bedre end Kasper gør på Dansk Mountainbikes hjemmeside her: "29ere, hvad er det?".

Ja ja, selvfølgelig har en 29'er fundet vej til Team Sol og Sommer. Og ja, de hjul er fanme store! ;-) Meget morsomt at det er en Giant, for det passer helt på navnet. 2x10-speed gear, som også er det mest hotte i branchen. For det er hver gang man skal skifte i for, man får problemer, derfor hellere et større spring i bag. Og  da vi nu var igang, har jeg fået den bygget om fra SRAM til Shimano... og hold da op hvor var det en befrielse! Jeg er aldrig blevet tilfreds med gearingen på den gamle Scalpel.

I skoven kører den som en tysk Panzerkampwagen. Intet stopper den, æder bakker som slik, og kører tværs gennem buske, over stok og sten og tværs gennem mudderpøle. Man sidder lidt mere oprejst end på Scalpellen og styret er noget bredere for at kompensere for gyro-effekten på de store hjul. Med bagaffjedringen aktiveret, bidrager det alt sammen til fornemmelsen af bare at sejle igennem skoven. Måske er et panserslagskib en bedre sammenligning ;-) Bliver spændende at se hvordan den performer, når vi skal ud og race i skoven med resten af OCC

Forgaflen er en Fox, det mest udbredte mærke, men en Lefty er det altså ikke. Ikke nær så plush, langt fra. Men det hjælper måske lidt, når jeg har fået justeret den ind.. Sag, rebound, lockout, blow-out, slow compression... bummelum.. kræver vist lidt manuallæseri og et særskilt blogindlæg.!

Ingen kommentarer: