søndag den 19. april 2009

Slut på Påsken

I den ortodokse kirke følger man ikke samme kalender som i den danske. Den ortodokse påskesøndag faldt derfor en uge senere i år.

Jeg havde fornøjelsen af at deltage i midnatsmessen i den russisk ortodokse kirke i år. Efter sigende som i den katolske kirke, blot uden paven. Men en meget anderledes oplevelse end i den danske. Man står op, og messen tager timer. Det er derfor også helt i orden at stå og småsnakke, medens der i messende tonefald blev læst op af det nye testamente, på både kirke-slavisk og som en nyskabelse dansk. Da præsten lidt senere overtog forstemmede snakken nu ikke, men han prædikede ej heller. Messede lidt og fes ud og ind af sakristiet, medens koret sang. Jeg kunne ikke følge med i slaget gang. Ved siden af stod en pige og lignede også et spørgsmålstegn. "Jeg kommer fra Bosnien, og kan slet ikke genkende hvad der sker. Føler mig som en udlænding" ...Meget sjovt. Alle tændte lys, så der var en flot stemning i mørket. Hvis man tror kvinder i tørklæde og det at bede med panden mod gulvet er forbeholdt muslimerne, kan man godt tro om igen!

Ved midnat gik kirkefolket i procession med kort, lys og ikoner rundt om kirken. Trafikken på Bredgade gik helt i stå. Da processionen forlod kirken blev alt lys slukket. Da den kom tilbage blev alt tændt igen, for nu var Jesus jo genopstanden.

Jeg talte engang med en tysk katolsk nonne, som fortalte hun havde set en evangelisk gudtjeneste i fjernsynet. Hun mente bestemt det kun havde været uddrag, for det varede kun en time... Efter to timers smuk men uforståelig gudstjeneste var vi ikke kommet til vejs ende, men vi listede nu alligevel af hjem og fortsatte med rødvinen, for nu havde vi jo fået højdepunktet med.

Ingen kommentarer: